Home

Online actieonderzoek doen

Van webinar naar interactieve online workshop

Video opname van de presentatie tijdens het webinar online actieonderzoek op 15 april 2020

Zoom Webinar of Zoom Meeting? 

Op 15 april 2020 heb ik mijn eerste webinar verzorgd. Veel geleerd, gelukkig ging het alles bij elkaar wel goed, met 41 deelenemers. Tijdens de voorbereiding kwam ik erachter dat het eigenlijk helemaal geen Webinar is volgens de definitie in Zoom. Ik heb speciaal hiervoor een abonnement genomen op Zoom Webinar Pro. Omdat ik wilde dat iedereen elkaar kon zien heb ik voor Zoom gekozen. En ik wilde ook een deel van de tijd met subgroepen in break-out rooms werken. Blijkt bij de try-out de avond tevoren dat juist in de Webinar module van Zoom helemaal niet te kunnen. Die gaat ervanuit dat een in een webinar slechts enkele personen aan het woord zijn, namelijk de presenator en wellicht een paar deskundigen als panel leden. Heel traditioneel dus en weinig interactief. Dus op het laatste moment een nieuwe bijeenkomst gepland, maar nu als Zoom Meeting. Dan heb je wel iederen in beeld en kun je vooraf of tijdens de bijeenkomst break-out rooms maken.

Recording van het webinar/online workshop 

Het webinar is als geheel opgenomen. Maar van de gedeelten in de break-out room zie alleen stukjes en verder lang pauze met alleen mezelf in beeld. Na afloop krijg je van Zoom bericht als de opname klaar staat om te delen. Als organisator kan je drie bestanden downloaden: de videoopname, alleen een geluidsopname, en de tekst van de chatbericht. Voor deelnemers is er een link naar de video met daarnaast de chat berichten in beeld. Deze link is voorzien van een beveiliginscode en je kunt als organisator instellen of deelnemers zich eerst moeten melden voordat ze de opname kunnen zien.    Opname van de presentatie Het hele webinar duurde 1 uur en 30 minuten. Dat is lang om terug te kijken. Gelukkig kun je versneld afspelen of stukken overslaan. Omdat er ook privé gesprekken in staan heb ik alleen de presentatie van 30 minuten eruit geknipt en als video op Youtube gezet. Deze video is openbaar.