Home

Online actieonderzoek doen

Werkbijeenkomsten: Open Space online

Lees het boek

We gaan er op deze website vanuit dat je een zekere basiskennis hebt van actieonderzoek. Die vind je in dit boek met de daarbij horende online Toolbox.

Tip:

De Wet van 2 Voeten wordt nu de wet van ‘2 Clicks’: Als je ergens bent waar je niets leert en waar je niets kunt toevoegen, ga dan ergens heen waar je je tijd en energie beter kunt besteden. 

Doel en hoofdlijn Open Space methode

Open Space Technology, kortweg Open Space, is een methode om verder te komen met een urgent vraagstuk. Dat doe je samen met mensen die het vraagstuk belangrijk vinden. Deze methode gaat uit van een minimale structuur en maximale ruimte voor zelforganisatie. Je nodigt mensen uit in een grote cirkel, legt de spelregels uit, deelnemers brengen zelf hun onderwerpen in op een agendabord met timeslots en ruimte (de Marktplaats), werken op zelfgekozen tijd en plaats aan de onderwerpen. Elke subgroep maakt een verslag en hangt dit op een gezamenlijk overzicht (de Nieuwsmuur). 

In de video hiernaast zie je de stappen in een voorbeeld van een offline Open Space. In een online Open Space blijven de stappen hetzelfde, maar je moet ze anders vormgeven. 

Voor een online Open Space heb je nodig:  

 1. Een online werkomgeving: Een plenaire ruimte en een aantal breakout rooms voor elke ronde. Dat kan met QiQChat, een platform gebaseerd op Zoom, waarin deelnemers zelf kiezen naar welke breakout room ze willen gaan. Lees meer op QiqoChat. Elke breakout room heeft een eigen document in Google Docs om  het verslag van de subgroep te schrijven. 
 2. Een aantal breakout rooms voor de werkronden; overleg met de voorbereidingsgroep hoeveel ronden en hoe lang. Voor elke werkronde een aantal breakout rooms, afhankelijk van het aantal deelnemers. Richtlijn: Voor elke 10 deelnemers een breakoutroom. Als je niet met Zoom mag werken kun je ook in Teams parallelsessies voor de subgroepen plannen, per ronde. Deelnemers moeten kunnen dan zelf wisselen van bijeenkomst.
 3. Naast de plenaire ruimte ook 1 of 2 ‘hangout’ ruimtes, waar de ‘vlinders’ terecht kunnen, dat zijn de mensen die even niet in een werkruimte willen meedoen maar wel anderen willen ontmoeten.  
 4. Een virtuele muur voor de Marktplaats, om de agendaonderwerpen te verzamelen; dat kan een leeg document zijn in Google Docs, of een voorbereide matrix van werkronden (de rijen) en nummers van breakout rooms (de kolommen) op een Stormboard.
 5. Een virtuele Nieuwsmuur om de verslagen te verzamelen. Dat kan door samenvoegen in de plenaire Google Docs, of op een Stormboard. 
 6. Eventueel een tool om de items op de verslagen te prioriteren met virtuele stickers
Zie de pagina Tools voor apps voor virtuele platforms, muren, prioriteren.

Meer info over Open Space

 • Netwerk van Open Space wereldwijd, met info, bronnen, voorbeelden, contacten, tips, zie www.openspaceworld.org
 • De Open Space Community nodigt je uit om online mee te praten in hun Central Garden:  www.openspace.qiqochat.com
 • Organiseren van een online Open Space, QiqoChat
 • Voor als het geld mag kosten: 
  Open Space-Online®, een software tool die de hele online meeting voor je faciliteert (is helaas tot de zomer 2020 niet beschikbaar vanwege een grondige vernieuwing)   

De stappen in een offline Open Space