Doel en hoofdlijn Open Space methode
Open Space Technology, kortweg Open Space, is een methode om verder te komen met een urgent vraagstuk. Dat doe je samen met mensen die het vraagstuk belangrijk vinden. Deze methode gaat uit van een minimale structuur en maximale ruimte voor zelforganisatie. Je nodigt mensen uit in een grote cirkel, legt de spelregels uit, deelnemers brengen zelf hun onderwerpen in op een agendabord met timeslots en ruimte (de Marktplaats), werken op zelfgekozen tijd en plaats aan de onderwerpen. Elke subgroep maakt een verslag en hangt dit op een gezamenlijk overzicht (de Nieuwsmuur).
In de video hiernaast zie je de stappen in een voorbeeld van een offline Open Space. In een online Open Space blijven de stappen hetzelfde, maar je moet ze anders vormgeven.
Voor een online Open Space heb je nodig:
- Een online werkomgeving: Een plenaire ruimte en een aantal breakout rooms voor elke ronde. Dat kan met QiQChat, een platform gebaseerd op Zoom, waarin deelnemers zelf kiezen naar welke breakout room ze willen gaan. Lees meer op QiqoChat. Elke breakout room heeft een eigen document in Google Docs om het verslag van de subgroep te schrijven.
- Een aantal breakout rooms voor de werkronden; overleg met de voorbereidingsgroep hoeveel ronden en hoe lang. Voor elke werkronde een aantal breakout rooms, afhankelijk van het aantal deelnemers. Richtlijn: Voor elke 10 deelnemers een breakoutroom.
- Naast de plenaire ruimte ook 1 of 2 ‘hangout’ ruimtes, waar de ‘vlinders’ terecht kunnen, dat zijn de mensen die even niet in een werkruimte willen meedoen maar wel anderen willen ontmoeten.
- Een virtuele muur voor de Marktplaats, om de agendaonderwerpen te verzamelen; dat kan een leeg document zijn in Google Docs, of een voorbereide matrix van werkronden (de rijen) en nummers van breakout rooms (de kolommen)
- Een virtuele Nieuwsmuur om de verslagen te verzamelen. Dat kan door samenvoegen in de plenaire Google Docs, of op een Stormboard.
- Eventueel een tool om de items op de verslagen te prioriteren met virtuele stickers.
Zie de pagina Tools voor apps voor virtuele platforms, muren, prioriteren.