Home

Online actieonderzoek doen

Maak je eigen virtuele werkplaats in Miro.com

In een zaal gebruik je muren om overzichten te maken en samen zaken te ontwerpen, uit te werken of betekenis te geven. Online gebruik je een virtuele muur. Tot eind 2020 gebruikte ik Stormboard, maar daar kreeg ik op mijn gratis account allerlei beperkingen op. Min of meer noodgedwongen ben ik overgestapt naar Miro en dat bevalt veel en veel beter. Daar wil ik in deze blog meer over vertellen, omdat ik heel veel mogelijkheden zie voor online actieonderzoek, zowel voor docenten als studenten en andere onderzoekers.

Meerdere borden op 1 muur bij elkaar, slechts 1 link nodig voor je hele project

Miro is een oneindig canvas, waarop je meerdere stukken muur kunt framen, net als in een zaal met meer muren. Je kunt een frame net zo groot maken als je zelf wilt. Elk frame is te vergelijken met een digitaal bord. Elke muur kan net zoveel overzichten en werkborden bevatten als je wilt, bijvoorbeeld 1 of meer tijdlijnen, posters, instructie, agenda, of voor elke subgroep een eigen werkbord. Voor een project kun je dus steeds dezelfde link gebruiken en je krijgt een overzicht van al het werk dat je samen hebt gedaan. Dit is anders dan in Stormboard, Padlet, Trello, of Google Jamboard, waar je voor elk bord opnieuw een link moet delen en je ook al snel aan je limiet van gratis borden en gebruikers komt.

Eenvoudig je eigen bord maken, met veel mogelijkheden voor indeling en inhoud

Natuurlijk kun je eerst wat instructiefilmpjes bekijken, maar ook met wat uitproberen kun je als snel je eigen borden maken. Voor een workshop, training, werksessie, of overleg kun je alles vooraf klaar zetten. Je ‘framed’ een stuk van de muur, geeft het de indeling, uiterlijk en toelichting die je nodig hebt, deelt de link in de chat van je virtuele ontmoetingsruimte (bijvoorbeeld in Teams of Zoom) en deelnemers kunnen zonder een account te hoeven maken op de muur werken. Tekenen, post-its, presentaties, video’s, collages van figuren, documenten, alles kan erop. Je kunt ook vanaf het bord een diapresentatie houden eventueel.

Eenvoudig delen en samenwerken

Deelnemers hoeven geen account te hebben of in te loggen, je kunt een bord zo instellen dat iedereen met de link erop kan werken. Eventueel beveiligd met een wachtwoord. Link en wachtwoord zet je in de chat, en/of vooraf in een email. Ik heb een instructievideootje gemaakt voor deelnemers aan een training actieonderzoek doen en begeleiden. Het raamwerk voor een tijdlijn (of andere opdracht) kun je vooraf klaarzetten, net als de instructie, voorbeelden, of een video met meer info. Let op: Zet alle elementen die op hun plaats moeten blijven op slot. Deelnemers kunnen dan niet per ongeluk de boel verschuiven of verwijderen.

Instructievideo Beginnen met digitale muren in Miro

Als je verwacht dat deelnemers wat meer instructie nodig hebben om iets op het bord te kunnen zetten, dan kun je die geven aan het begin van je sessie. Je deelt je scherm met het bord waar je wilt beginnen en laat zien hoe het werkt. Of je kunt voor de bijeenkomst al een korte video instructie opnemen, zoals ik heb gedaan voor de training Actieonderzoek doen en begeleiden, zie de video hierboven. ik heb hiervoor de het programma Camtasia gebruikt. Je neemt dan je scherm op terwijl je de uitleg geeft en je bent zelf ook in beeld. Je kunt ook verwijzen naar een bestaand instructie met het verzoek om voor de bijeenkomst alvast wat te oefenen. Als je niet weet wat nodig is, doe dan een testje door het aan een paar mensen te vragen om te proberen. Als je een begeleidingsteam/onderzoeksteam hebt kun je het ook daar uitproberen. Tot nu toe heb ik geen problemen ervaren met het werken op het Miro bord.

Ook in breakout rooms werken op hetzelfde bord

Met studenten werk ik een deel van de tijd in subgroepen (in Teams) en dan heeft elke subgroep een eigen werkbord, maar die staan allemaal op 1 Miro canvas. Zie het voorbeeld in figuur 2. De studenten maak ik geen lid van mijn team, ik deel alleen de link; je mag nl. in totaal maar 100 teamleden met een gratis ‘account for education’, maar een onbeperkt aantal gebruikers en borden. Straks meer daarover. Als de subgroepen iets gaan presenteren in de plenaire bijeenkomst dan kan dat direct vanaf hun bord. Ik vraag deelnemers vooraf of ze het Miro canvas op een apart tweede scherm willen zetten, of in een apart venster. Als je geen tweede scherm hebt kun je in Windows je venster splitsten, via Windows-toets+pijltje naar links. Je kunt als facilitator makkelijk contact houden met alle subgroepen, ook al zitten ze in breakout-rooms, want Miro heeft een eigen Chat functie en je kunt ook berichten versturen naar alle gebruikers.

Figuur 2: Elke subgroep heeft een eigen werkbord, te zien in 1 overzicht op de muur. Bovenin zie je de presentatie van de workshop en de instructie voor de opdracht

Miro heeft nog veel meer mogelijkheden, je vindt daarvoor instructievideos als je op het vraagteken symbool klikt, rechtsboven in het Miro canvas. Dan opent de sidebar ‘Learning Center’. Er zijn allerleid templates beschikbaar voor specifieke doelen, zoals een scrum sessie, projectplanning of mind map sessie. En ik heb tot nu toe ook geen capaciteitsproblemen gehad dat een bord vastliep of zo, wat bij Stormboard wel een probleem kan zijn als je met meer dan 20 mensen tegelijk aan het werk bent op het bord.

Gratis Education Account voor docenten en studenten

Miro heeft een gratis account met veel mogelijkheden voor docenten en studenten. Met zo’n account kun je een onbeperkt aantal ‘muren’ maken en ook prive-borden maken. Docenten kunnen tot 100 leden en studenten tot 10 leden uitnodigen in hun team, maar zoals gezegd je hoeft mensen geen lid te maken van je team om samen op een muur te kunnen werken. Bij het aanvragen van het account stuur je een kopie van je medewerkers- of studentenpas mee en een screenshot van de website van de school of universiteit en meestal krijg je binnen enkele dagen je account. Lees meer over het Education Plan.

Prachtige werkplaatsen voor Actieonderzoek en ook voor je onderzoeksplan

Je kunt een bord heel fancy vormgegeven, ook voor de planning van je onderzoek, zoals figuur 3 hierna laat zien. Als je googled op Miro board en dan Afbeeldingen kiest dan vind je talloze andere voorbeelden om zaken te visualiseren en samen te werken.

Figuur 3: Ontwerp van een actieonderzoek, met de stappen per cyclus, de opbrengst, methoden en een link naar design thinking. Gemaakt door Mariëlle Visser Tavares voor haar actieonderzoek naar een registratieprocedure voor een beroepsvereniging