Home

Online actieonderzoek doen

Online interviewen

Algemene tips voor online interviews. Door afstudeerder Colin Nooijen

Dag allemaal, ik zou nog even wat ervaringen delen met betrekking tot het afnemen van digitale interviews. Er zijn een paar dingen die opvallen:  

Het is lastig om lichaamstaal te lezen tijdens het gesprek. Het is ook moeilijk om de mimiek van iemand goed te lezen. Ik merk namelijk dat het digitale aspect invloed heeft op deze twee dingen. Je zit toch naar een scherm te kijken in plaats van dat je iemand recht aankijkt. Het is ook moeilijk om te zien wanneer iemand je dus ook echt aankijkt. Het is ook moeilijker om snel op elkaar te reageren, omdat je niet wil dat je de ander in de rede valt. Dat wil je normaal natuurlijk ook liever niet, maar wanneer je online met iemand aan het praten bent al helemaal niet, dan wordt het een grote onverstaanbare boel. Kortom: de interactie is een stuk anders, en naar mijn mening moeizamer (en daardoor minder prettig).

Wat ik merk, is dat ik de drempel om iemand online te interviewen als best hoog ervaarde. Ik moet zeggen dat zodra het eerste interview begon, ik daar totaal geen last meer van had. Ik merk dat het stukje kennismaken met je gesprekspartner makkelijk gaat. Ik heb namelijk van te voren diegene al uitgenodigd via Outlook, dus elkaars namen ken je al. Daarnaast zitten we allemaal in hetzelfde schuitje (in dit geval het corona-gedoe), en dat in combinatie met wat technische mankementen zorgt voor een gemakkelijke ijsbreker/gespreksstarter.

Nu ik het toch over technische mankementen heb… Ik merk dat, voor het afnemen van digitale interviews, het echt een *must* is om een goede Wi-Fi verbinding te hebben. Een van mijn gesprekspartners had niet zo’n top verbinding, en dat merk je direct. Woorden vallen weg, kwaliteit van video gaat omlaag, geluid is vertraagd en loopt niet synchroon. Dat doet meteen iets met het interview zelf. Wat ik zelf doe als zoiets gebeurt: aangeven aan de gesprekspartner, en goed opletten dat ik samenvat wat ik denk te begrijpen, om dit vervolgens te checken (belangrijk!).

Klinkt allemaal vrij negatief, maar ik moet zeggen dat er ook positieve kanten aan zitten. Ik ben erachter gekomen dat MS Teams een ideale tool is om dit soort interviews te doen. Als je op een bepaalde manier (die ik onderaan dit bericht kort zal toelichten) mensen via Teams belt, kun je direct een opname maken die vervolgens in de cloud wordt opgeslagen, heb je geen gedoe met nummers draaien etc. Daarnaast is de kwaliteit en de functionaliteit van Teams prima om dit soort dingen te doen. Nog een pluspunt is dat je in je eigen omgeving bent, waar je afleidingen kan minimaliseren.

Kort samengevat:

  • Zorg voor minimale afleiding,
  • Vat samen en check bij de ander of het klopt wat je denkt te begrijpen, zeker bij technische mankementen zoals verloren verbindingen,
  • Laat je niet tegenhouden doordat het ‘spannend’ is om digitaal met iemand kennis te maken en te praten,
  • Ben je ervan bewust dat door het digitale, de betrouwbaarheid beïnvloed wordt.
 Nog een gratis tip:
Niet bang zijn om iemand te vragen of ze iets kunnen herhalen als de verbinding even wegvalt/stoort. Dat zijn nu eenmaal dingen die gebeuren, de ander denkt vast niet dat je niet zit op te letten!